Monday, November 19, 2007

Zdravniki bodo menda stavkali


In javnost bo spet stegovala jezike na račun pogoltnih zdravnikov, ki menda bolnika niti pogledajo več ne, če za to niso posebej plačani.

Hecno je to, da v očeh javnosti ni nizkotno, če delavci potožijo, da nimajo denarja za kruh in grozijo s stavko. Če pa to storijo domnevno bogati zdravniki, pa gnojnica leti z vseh strani. Moralno-etični pritisk na stavkajoče zdravnike je izjemen in izvira predvsem v neobveščeni javnosti. Redkokateri zdravnik bo dejansko stavkal - torej izjemno malo je takih, ki na dan stavke svojih bolnikov ne bi pogledali in spremljali njihovega stanja. Nujne operacije se bodo še vedno izvajale, ljudje bodo tudi na ta dan rešeni pred srčnim infarktom in drugimi akutnimi in življenje ogrožajočimi boleznimi.

Ampak če "bogati" zdravnik 20 let odplačuje kredit za stanovanje in če so v Avstriji plače zdravnikov veliko višje kot v Sloveniji in če so se v zadnjem letu stroški bivanja bistveno povečali, kaj drugega (nam) sploh še preostane?

Labels: ,

posted by Nadezhda | 12:56


5 Comments:


Anonymous Anonymous said...

Nadezha, sedaj pa že malo pretiravaš! Dejstvo je, da ljudstvo steguje jezike (kot praviš temu) vsakič, ko stavkajo tisti, ki so plačani iz državnega proračuna. Se ti to ne zdi normalno??? Dejstvo je, da je v organizaciji slovenskega zdravstva nekaj hudo narobe (če slediš medijem in dogajanju v KC, to najverjetneje že veš). Sam mislim, da je edina možna in učinkovita rešitev postopna privatizacija... Kot zanimivo branje, v kateri je za razliko od običajnega zdravniškega pogleda predstavljen še ekonomski, ti priporočam Mrkaićevo knjigo To so bile svete krave (poglavje Zdravstvo).

LP Blaž


Blogger ill-advised said...

Ampak če "bogati" zdravnik 20 let odplačuje kredit za stanovanje in če so v Avstriji plače zdravnikov veliko višje kot v Sloveniji in če so se v zadnjem letu stroški bivanja bistveno povečali, kaj drugega (nam) sploh še preostane?

No, khm, tale stavek je pa res že rahlo bizaren... A drugi ljudje živijo pa v kartonastih škatlah in jih visoke cene nepremičnin niso nič prizadele? Ne glede na to, kako težko je zdravniku kupiti stanovanje, je ljudem z manjšimi dohodki to še toliko težje, torej menda ne morete resno pričakovati od njih kakšnega posebnega sočutja za svoje težave.


Anonymous Anonymous said...

Nadezhda,

razumem, da se ne moreš dobro počutiti, ko vsi kritizirajo zdravnike, ti pa bi enkrat rada bila dobra zdravnica. Verjamem, da boš odlična v svojem delu, kar pa ne pomeni, da sistem deluje. Kakor mnogi, imam tudi jaz skoraj same slabe izkušnje z zdravniki. Edino z zobozdravnico, privat, imam zelo dobre.

Res je, da so ljudje pripravljeni biti bolj prijazni, če so zelo dobro plačani in če se morajo boriti za vsako stranko. Pa ne, da bi podpiral privatizacijo, ker bi to na žalost pomenilo, da bi do svojega prišel le majhen delež ljudi, medtem ko bi bila večina na istem ali še slabšem.

Ljudje smo sebična vrsta in zdravniki niso izjeme. Gotovo je res, da so bolje plačani kot velika večina drugih, ki so prav tako pomembni za delovanje družbe. Ne more biti moderne države brez kmeta, rudarja, zdravnika, sodnika, politika. Vsak mora prispevati svoj delež. Na žalost smo ljudje takšni, da se želimo vedno znova povzdigovati nad druge in opravičevati zakaj moramo mi imeti višje plače kot naši sosedi.

Kakorkoli, meni ti deluješ zelo prijazno :) in bi z veseljem prišel k tebi, je pa kar nekaj takšnih, ki jih v življenju nočem več videti. Vem, iz nekaj osebnih izkušenj se ne bi smelo soditi, ampak kaj, ko nas je toliko, ki imamo takšne slabe izkušnje.

Moj nasvet tebi bi bil, da se trudiš, da si ti dober človek in ne braniš kar cele skupine. Če boš ti dobra, potem bo takoj nekaj dobrih izkušenj več in ljudje bodo pripravljeni tudi bolj pohvaliti in ne bodo toliko nasprotovali, če boš ti hotela imeti malo višjo plačo.


Anonymous Anonymous said...

Kako dolgo bo zdravstvo še stalo tudi mene zanima. Ni človeško, da zdravnik specialist dela 8 ur rednega dela, potem popoldne začne IPP in zjutraj, ko konča IPP, začne z ambulanto. Pri tem pa ne dobi več kot 1500€ skupaj... Vse skupaj za 6 let težkega faksa (sory, to ni ko en filofaks), šest let specializacije itd... res moraš imeti rad ta poklic, da se greš kaj takega. Še posebno, ker delaš tudi za praznike in nedelje...

Potem pa primerjaš svojo plačo s profesorji na srednjih šolah in se čudiš :) Da o plačah v privatnem farmacevtskem sektorju sploh ne govorim :)))


Blogger Bo said...

Imam zdravnika v družini in ocenil bi, da so dobro plačani. Res ne more noben postati bogataš. Pa kaj. Nikakor niso ekonomsko ogroženi, lahko si ustvarjajo poljubno velike družine, vseljujejo v nova domovanja in poleg tega opravljajo delo, na katerega so lahko resnično ponosni. Res je tudi to, da jih večina posebej gara; študij, dežurstva ... To je višja dimenzija truda od večine drugih poklicev. Razno ukvarjanje z denarjem, špekuliranje, prelivanjem sredstev sem ter tja, to je posebej dobro plačano, tu so največji zaslužkarji. To je današnja stvarnost, ampak sam ne bi bil nikoli ponosen, če bi opravljal podobno delo.

Po mojem je en od problemov v organizaciji našega zdravstva tudi ta, da se ne ceni različnih kvalitet zdravnikov. V zadnji Oni je intervju s kirurgom Erikom Brecljem, ki je dejal:

"Želim si, da bi bilo strokovno delo cenjeno in nagrajevano. Moram povedati, da imam popolnoma enako plačo, če ne delam nič ali pa če se vsak dan naprezam kot nor."




[ Post a Comment ]