Tuesday, August 16, 2011

Holistična medicina

Ob prebiranju avgustovske številke glasila Zdravniške zbornice Slovenije, Isis, sem v pisanju zdravnika prof. dr. Matije Horvata naletela na odstavek, s katerim se globoko strinjam.

"Vedno znova me preseneča nekakšna samozagledanost homeopatov in zdravilcev nasploh, da se drznejo trditi, da oni izvajajo holistično medicino. Kot da na medicinskih fakultetah učimo samo predpisovanje proizvodov farmacevtskih tovarn, bolnika pa sploh ne pogledamo od glave do peta. Študentom sem več kot 34 let prikazoval, kakšen naj bo pristop k bolniku, kako si moramo predstavljati bolnikovo življenje kot v filmu. Sam sem se s posameznim bolnikom celo v urgenci lahko zamudil z anamnezo in kliničnim pregledom kakšno uro, samo da sem prišel do dna njegovemu problemu. Medicina je samo "holistična" ali pa je sploh ni. Zato je dodajanje tega pridevnika neumnost. Seveda, preobremenjen zdravnik bo skrajšal postopek z bolnikom do roba in včasih tudi čez rob. Neopravičljivo je kitenje kakega zdravilca, da se bolj posveča bolniku kot zdravnik, če ima v ambulanti za obravnavo v enakem času petkrat manj bolnikov."

V zadnjih letih smo priča številnim iznajdljivcem, ki znajo spretno izvabiti denar iz še tako tankih denarnic. Ti ljudje javnost prepričujejo, da so bolj temeljiti kot zdravniki, kar morda ni presenetljivo, saj v enem dnevu oskrbijo veliko manjše število pacientov kot zdravniki, predvsem pa poleg "rednega" dela ne obravnavajo nujnih stanj. V ambulantah splošne/družinske medicine na dan pregledajo in oskrbijo med 50-70 pacientov. Kolegica je zadnjič postavila osebni rekord, ko je v enem dnevu obravnavala 78 pacientov. (Seveda je v službi ostala uro in pol čez uradni delovni čas, da je kaj takega zmogla.) Rada bi videla zdravilca, ki obratuje s takim dnevnim pretokom bolnikov. Rada bi tudi videla zdravilca, ki opravlja dežurstva, ki ob treh zjutraj zdravi akutni srčni infarkt, ponoči operira poškodovanca, ki je doživel prometno nesrečo, ali celo noč sodeluje pri presaditvi organov, nato pa zjutraj pride na oddelek in opravi še redno delo, ker (zaradi pomanjkanja zdravnikov) ne more manjkati. Iz udobja lastnega fotelja naspan in spočit zdravilec zlahka pametuje o holizmu in si izmišljuje razloge, da utemeljuje svoj obstoj. Sita vrana lačni tako ali tako ne verjame.

Labels: ,

posted by Nadezhda | 13:20


3 Comments:


Anonymous Huferka said...

Me veseli, da spet objavljaš! :) Ja, tudi jaz se strinjam z napisanim. Predvsem pa (anekdota, vem, ampak vseeno, saj nas tudi holisti z njimi obmetavajo ;)) bi rada poudarila, da tudi naši zdravniki, ko niso prezaposleni in imajo dejansko čas se posvetiti eni osebi, to naredijo. Ko sem se znašla v bolečinah, si je zdravnica vzela čas in je bila najprej pol ure z mano, mi vse razložila, kaj se dogaja (izvenmaternična nosečnost), ko me je sredi noči zvilo in so ugotovili, da me morajo takoj peljati na operacijo, je prišla k meni in je sedela ob meni, me božala po roki in me mirila, da bo vse v redu. Je pa res, da je bilo to v Neljubljani, kjer so vedno preobremenjeni, in sredi noči in da sem bila edina, s katero se je bilo na ginekološkem oddelku tisti trenutek treba ukvarjati.


Blogger Nanook said...

Lepo te je spet brati. :)


Blogger Nadezhda said...

Hvala obema. Nad blogom vsekakor nisem obupala, ampak zagotovo imajo prioriteto druge stvari v življenju. Hvala, ker razumete. :)
[ Post a Comment ]