Wednesday, February 03, 2010

Nevarnosti poroda doma - ne pustite se zaslepiti

Dnevnik danes poroča, da se je neka Slovenka odločila za porod doma, ob pomoči avstrijske babice in motivatorja. Torej se je načrtno odpovedala rojevanju v porodnišnici. Porod se je, kot se lahko vsak fiziološki in naravni proces; zapletel. Ženska bi, če bi ostala doma, verjetno izkrvavela in umrla. To pa je tudi tisto, kar profesionalce (porodničarje in babice) v porodnišnicah ločuje od tistih, ki menijo, da je porod doma varen. Doma ni na voljo urgentne operacijske sobe, kamor porodnico premestijo v manj kot 5 minutah in začnejo urgentni carski rez. Doma ni na voljo transfuzije, če pride do obilne krvavitve med ali po porodu. Doma ni na voljo (sterilnih) pogojev za operacijo v primeru drugih komplikacij, npr. vraščene posteljice, iz katere ženska lahko izkrvavi prej, kot jo je mogoče pripeljati v bolnišnico.

Doma je (poleg doule in po novem očitno še motivatorja) na voljo le babica, ki je usposobljena za vodenje normalnega poroda. Za reševanje vseh zapletov je običajno pristojen zdravnik specialist ginekolog in porodničar, ki pri domačem porodu kot po pravilu ni prisoten. Kdo je vedeževalec, ki napove, da se bo normalna nosečnost končala tudi z normalnim porodom brez zapletov? In kdo prevzme odgovornost, če do zapletov pride? In najhuje od vsega? Zagovorniki rojevanja doma trdijo, da je tak porod povsem varen, celo enako varen kot porod v porodnišnici - in to večinoma trdijo brez kakršnih koli dokazov ali celo kljub nasprotnim dokazom.

MANA, zveza babic severne Amerike, svoje podatke, ki naj bi dokazovali, da je rojstvo doma enako varno in smrtnost pri tem enako nizka kot porod v bolnišnici, razkrije samo, če se človek obveže, da teh podatkov ne bo širil. Zakaj taka skrivnostnost, če podatki (domnevno) dokazujejo enakovrednost ali celo superiornost poroda doma?

V Sloveniji na leto umre približno ena porodnica. Zgodi se, da kakšno leto ni nobene smrti ob porodu. Zelo nizka je tudi smrtnost novorojencev (perinatalna umrljivost). To je ena od zgodb o uspehu slovenskega zdravstva. Zgodovinsko gledano je obravnava porodnic v bolnišničnem okolju razlog za dramatičen upad smrtnosti tako porodnic kot novorojencev v primerjavi s smrtnostjo pri porodu doma. In zdaj se pojavljajo različni preroki, ki trdijo, da je treba stremeti k porodu doma, ker je bolj udoben in bolj intimen? Če izbiramo med življenjem ali hudimi posledicami za zdravje ter udobjem in intimnostjo, kaj bomo izbrali?

Žalostno je, da se nekritično, tendenciozno, čustveno obarvano in s podatki ter znanstvenimi raziskavami povsem nepodprto gonjo proti rojevanju v porodnišnicah dopušča. Neinformiranost, celo zavajanje, pa s smrtjo svojih otrok plačujejo številne mlade matere. Zagovornikom rojevanja doma se zavoljo pluralnosti medijev daje veliko možnosti za izražanje svojih osebnih preferenc (od katerih seveda mastno zaslužijo: prodajajo knjige ali prodajajo svoje storitve kot babice). Pomaga tudi, da se kar nekaj svetovno znanih obrazov (Giselle Bundchen je le zadnja v vrsti) odloča za rojevanje doma.

Nasprotno se argumentom stroke in porodničarjev ne daje veliko prostora, njihovih argumentov se ne razišče v globino, predvsem pa se nikoli ne primerja dejanskih številk. Znova slišani argument, da je "rojstvo doma enako varno kot rojstvo v porodnišnici", nikoli ni podprt s številkami. Od bralca tako pričakuje, da bo vanj implicitno (brez razumskega dvoma) verjel. Če se navaja številke, potem so te vedno "iz glave" zagovornika ali iz kakšne nove, še neobjavljene študije. Če je za varnost poroda doma toliko argumentov, zakaj so številke vedno iz neobjavljenih študij?

Samo zato, ker gre za fiziološki, naraven proces, še ne pomeni, da je ta proces tudi inherentno varen. Normalni nosečnosti ne sledi vedno normalen porod. V nerazvitih državah, kjer ženske še vedno večinoma rojevajo same ali ob pomoči nekakšne babice, je ravno porod glavni vzrok smrti žensk v rodnem obdobju.

Babištvo daje vtis, da želi vzpostaviti svojo enakovrednost medicini, natančneje porodništvu, čeprav gre za dve zelo različni živali. Zakaj torej ne raziskuje in svojih trditev ne utemeljuje na z dokazi podprti znanosti/medicini (evidence-based medicine)? Zakaj se poslužuje čustvene manipulacije in zakaj zamolči nevarnosti poroda doma? Ameriški center za nadzor bolezni (CDC) navaja, da je rojevanje doma najbolj nevarna oblika načrtovanega poroda, saj ima trikrat večjo umrljivost novorojencev (perinatalna umrljivost) kot rojstvo v porodnišnici. Zakaj dovoljujemo, da se nosečnicam pere možgane z zavajajočimi in neresničnimi informacijami?

Kdo bo odgovoren, ko bo v Sloveniji zares umrla porodnica med porodom doma? Bomo rekli, da je bila žrtev lastne naivnosti in da se ni v polni meri izobrazila o nevarnostih rojevanja doma ali bomo okrivili državo, da je ni zaščitila pred samooklicanimi preroki, mazači in premalo usposobljenim osebjem?

Labels: ,

posted by Nadezhda | 13:56


2 Comments:


Blogger Jasna said...

ja,seveda
vse vedo te novodobne matere,
še predno se rodijo otroci,
ker so polne unikanih umetnin -tablet,alko,mamil,cigaret-le po pameti ne dosežejo nivoja nad opico


Blogger Nadezhda said...

Jasna, v bodoče priporočam, da se izogneš hostilnemu tonu v komentarjih, sicer jih ne bom več objavila.

Prepričana sem, da vsaka mati želi najboljše za svojega otroka. Težava nastane, če se odločajo na podlagi neresničnih, pomanjkljivih in zavajajočih informacij.
[ Post a Comment ]